Tips på böcker som handlar om mindfulness

Mindfulness är ett annat ord för medveten närvaro. För att praktisera medveten närvaro i meditation behöver du inte läsa någon teori. För att bli mer medveten i vardagen – på jobbet och hemma – krävs en annan slags träning. Då är böckerna en ovärderlig hjälp.
Själv är jag alltid intresserad av att lära mig mer, hitta olika infallsvinklar och bli inspirerad. Här är mina sammanfattningar av de  mindfulnessböcker som jag läst och rekommenderar.

Vart du än går är du där – medveten närvaro i vardagen  Jon Kabat Zinn

Min favorit! En vackert skriven bok som ger funderingar men också handfasta tips. Varje avsnitt avslutas med en konkret övning.  Vart du än går är du där är skriven av Jon Kabat Zinn, amerikansk forskare som myntade själva ordet mindfulness och skapade den första(och fortfarande aktuella) 8-veckors kursen på 70-talet. Korta kapitel och kärnfullt skrivet. Jag kan välja att hoppa runt bland sidorna, läsa den i ett sträck eller öppna en slumpvist vald sida och läsa något insiktsfullt.  Vart du än går är du där  är en fin present att ge bort, eller unna sig själv.
Citat från boken: ”Glädjen i icke-görandet kommer sig av att ingenting mera behöver hända för att fullkomna just det här ögonblicket. Lärdomen i detta, och den sinnesfrid det leder till, bottnar i vetskapen om att det naturligtvis kommer att hända någonting i alla fall.”

Mindfulness i vardagen – vägar till medveten närvaro Ola Schenström

Denna bok innehåller allt du behöver veta om mindfulness. En mycket bra bok som tål att läsas om flera gånger. Mindfulness i vardagen kan upplevas väl teknisk och kräver ett engagerat läsande. Med det menar jag att jag första gången inte helt förstod boken, men efter att jag hade lärt mig teori om mindfulness på annat håll, insåg jag dess storhet. Ola är läkare i botten och grundare till Mindfulnesscenter. Där jag utbildat mig till instruktör för övrigt.  Mindfulness i vardagen innehåller också en CD med klassiska övningar. Olas röst är lugn och rogivande – en röst som antingen gillas eller ogillas. Själv gillar jag den.
Citat från boken: ”Vad vi kan påverka med medveten närvaro är vårt förhållningssätt till det som sker. Vi kan lära oss se vad vi kan göra något åt för ögonblicket och vad vi för tillfället kan släppa, vilka våra valmöjligheter är i stunden och vad som kan skjutas på framtiden. Vi lär oss fokusera vår energi på det vi kan påverka. 

Mindfulness – ögonblickens under  Thich Naht Hanh

Thich Naht Hanh, en munk som efter att ha bosatt sig i Frankrike, skrev brev till sin bror i Vietnam. En ung munk och lärling, Mobi Ho, väljer att omsorgsfullt översätta dessa brev och göra en bok av dem. Allt görs i en andaktsfull process tillsammans men TNH.  Mindfulness – ögonblickens under är en vacker, lättläst och tänkvärd bok som bäst avnjuts i relativt korta kapitel, perfekt semesterläsning. Buddhistiska råd varvas med filosofiska funderingar. En nyttig påminnelse jag fick av Mindfulness – ögonblickens under är att varje stund är ett medvetet val, väljer jag t ex att läsa läxor med min son, då mår jag också bäst av att vara helt närvarande under den stunden, inte önska att jag vore någon annanstans. Jag ska någon gång i livet besöka TNH ‘s meditationscenter Plum Village i Frankrike.
Citat från boken: ”Människor har för vana att stycka upp verkligheten i skilda delar. Men det gör dem oförmögna att se att alla företeelser är ömsesidigt beroende av varandra. Att se ett i allt och allt i ett innebär ett genombrott genom den väldiga barriär som kringskär och begränsar vår verklighetsuppfattning.”

Mindfulness i hjärnan  Åsa Nilsonne

En intressant och reflekterande bok om mindfulness. Lättläst och kunnigt beskrivet av Åsa; psykiater och senior professor i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet i Stockholm. Hon skapar en karaktär för att illustrera hur mindfulness kan appliceras i vardagen. Mindfulness i hjärnan köpte jag på bokmässan 2009 och är en tidlös faktabok att läsa om man vill förstå sig på teorin och forskningen kring mindfulness.  Mindfulness i hjärnan är nu uppdaterad i en andra utgåva.
Citat från boken: ”Vi lever i ögonblicket, i den värld vi uppmärksammar. Det betyder att hjärnan skapar vår värld när den bestämmer vad vi ska lägga märke till. Nu ska vi se hur detta går till.”

Sök inom dig själv- den oväntade vägen till framgång, lycka(och fred på jorden) Chade-Meng Tan

Sök inom dig själv är en bok skriven av Chade med många referenser till ledande profiler inom mindfulness och meditation. Chade är en optimistisk man som delar med sig av mindfulness på ett lättsamt och okomplicerat sätt, på sitt lättsamma, okomplicerade sätt. Om den filosofiska delen av mindfulness känns svår att ta till sig, så är detta en perfekt bok att läsa. Allt finns här men beskrivet med en generös humor. Sök inom dig själv varvas med illustrationer och anekdoter som delar med sig av ett ‘humoriserat’ mindfulness.
Citat från boken: ”Det här kapitlet handlar om att se inom oss jälva. Om vi skulle kapsla in hela kapitlet i ett enda ord, skulle det ordet vara skärpa. Fördjupad själviakttagelse handlar om att utveckla skärpa inom oss själva. Det är i synnerhet två specifika egenskaper som vi vill utveckla: upplösning och kontrast, vilket illustreras av bilderna ovan.”

Mindful work- how meditation is changing business from the inside out David Gelles

David är ekonomijournalist på New York Times som delar med sig av sin egen och andras mindfulnessresa. I Mindful work beskriver han hur olika amerikanska företag applicerar mindfulness och det är tydligt att i USA är mindfulness inte lika kontroversiellt eller flummigt som det fortfarande kan uppfattas i Sverige. Mindful work  finns endast på engelska än så länge.
Citat från boken: ”Leaders from across the company filed into the room on schedule. Instead of cradling their silver laptops, however, they came bearing purple yoga mats. Instead of rushing in, they entered deliberately, removed their shoes, and left them by the door. Instead of taking seats at a conference table, they settled onto round cusions on the floor, arranged in a large circle. Instead of making small talk, they closed their eyes and took a few deep breaths. And then they began to meditate.” (General Mills ledning)

Fokus på jobbet: träna din hjärna med mindfulness för mer fokus, effektivitet och glädje Sara Hultman, Martin Ström

Fokus på jobbet illustrerar flera olika personliga berättelser som många säkert känner igen sig i. Rakt på sak, lättläst och enkelt att hoppa mellan olika kapitel, några coachande tips också.  Jag tror att detta konkreta och lättfattliga perspektivet är enkelt att förstå om man inte kan mycket om mindfulness sedan innan. Bakom Fokus på jobbet finns ett företagskoncept där de säljer egna mindfulnessutbildningar.
Citat från boken: ”Omorganisationer är oundvikliga eftersom förändring är ett pågående och ofrånkomligt tillstånd. Om du är rädd för nya IT-lösningar eller arbetsmetoder, se om de istället kan väcka nyfikenheten i dig. Att hänga med, fråga sig fram och försöka lära sig nytt brukar dämpa den inre stressen”

Mindful eating Elin Borg

Mindfulness tillämpas på många olika delar i livet, mindful eating är ett. Mindful eating är en praktisk handbok som går att använda från dag 1 med raka, enkla tips om hur du kan tänka och göra vecka för vecka. Jag tycker att det är en viktig bok idag när stora delar av matindustrin lockar och lurar med tillsatser och sötningsmedel för att få oss fast i matmissbruk. Medvetenhet är oerhört viktig att ha om mat för hälsan, och för vikminskning. Mindful eating är lätt att förstå och förhoppningsvis hjälpsam. Jag kan tyvärr inte jämföra med andra böcker om mindful eating då denna är den enda jag har läst.
Citat från boken: ”Det som är utmärkande för socialt ätande är dock att man lägger anledningen till att man äter på någon annan person eller personer. Socialt ätande är när du delar ätandet med någon annan och gör ätandet till en aktivitet. Socialt ätande är också när du anser att du inte kan tacka nej till något ätbart eftersom du inte vill göra den andra personen besviken.”
Fler böcker kommer recenseras här, kontakta mig gärna om du undrar över min åsikt om någon annan mindfulnessbok, kanhända att jag läst den också.